Nye “supermedisiner” på vei!

Den 14. juni i år hadde VG/Forbruker/Helse denne artikkelen:

Nye «supermedisiner» på vei: – Vil revolusjonere kolesterolbehandling

** Statens Legemiddelverk: – Svært lovende medikamenter
** Ny forskning: Reduserer kolesterolet med ytterligere 47,5 prosent

Er det gull alt som glitrer i fete overskrifter, eller finnes det motsatte synspunkter? Vitenskap og Helse (VOF) har et FB-innlegg om denne artikkelen 20.07.15:

VG-artikkelen som lenken viser til, inneholder den vanlige påstanden om at kolesterol er farlig og forårsaker hjertesykdom.

Denne hypotesen er for lengst falsifisert, noe lesere av Helsemagasinet vet, jf. for eksempel artikkelen til lege Tor Ole Kjellevand i nr. 4/2015, «Kolesterol, venn eller fiende?»

At det er kommet et medikament som kan redusere ufarlig kolesterol enda mer enn statiner, er altså ingen god nyhet. Studien som presenteres i Annals of Medicine, bruker all slags statistiske krumspring for å påvise statistisk signifikante, men klinisk helt uinteressante forskjeller mellom grupper som har fått det nye medikamenter og de som ikke har fått det.

Hele 10 159 pasienter ble inkludert i en analyse av total dødelighet, og reduksjonen i dødsraten med bruk av medikamentet var 0,08% (!), dvs. at det døde 19 av 6 187 pasienter som hadde fått det nye medikamenter og 21 av 3 971 som ikke hadde fått det.

Imonerende!!

Hjerte- og kardødeligheten var bare 0,14% (!) lavere hos dem som fikk medikamentet, mens det for hjerteinfarkt og ustabil angina (hjertekrampe) ble funnet en reduksjon på henholdsvis 0,42% og 0,04% (0,4 promille!!). Siden det nye medikamentet bare har vært testet i kortere perioder, vet vi ingen ting om langtidsvirkningene av en så kraftig kolesterolsenkning og hva det kan føre til.

Farmasøytisk industri er stadig på jakt etter patenterbare medikamenter de kan tjene milliarder på, og norske myndigheters eksperter går fortsatt på limpinna. Er det ikke på tide å behandle de virkelige årsakene til for tidlig død av hjerte- og karsykdommer og andre sykdommer?

De fleste kjenner vel nå til hvilke skader statiner kan påføre brukerne, som kognitive problemer som glemsomhet og forvirring, muskelkramper og diabetes. Dette hadde VG også en artikkel om helt tilbake til 5. mars 2012:
Advarer mot kolesterolmedisiner

Det sier ikke lite at til og med fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, kommer med kritiske bemerkninger til statiner i kolesterolsenkende medikamenter.

Er egentlig kolesterol så farlig som det sies? Hvorfor får man forhøyet kolesterol? Uffe Ravnskov, MD, PhD, utdannet i Danmark/Sverige mener at forhøyet kolesterol i mange tilfeller bl.a. kan skyldes høyt stressnivå. Det kan ha vært årsaken til at jeg fikk forhøyet kolesterolnivå for en del år siden. Min daværende fastlege, som hadde en nesegrus forelskelse i alt som kunne skrives ut på resept, skrev selvsagt ut en resept. Den gangen var jeg ikke riktig så skeptisk som jeg er i dag, så jeg løste inn resepten. Noe av det første som skjedde, var at jeg fikk store muskelproblemer, og følte meg overhodet ikke bra. Dermed kuttet jeg ut medisinene. Dessverre tok det sin tid før jeg ble tilnærmet bra igjen. Ut fra hva jeg for øvrig har lest, kan det virke som om kvinner langt bedre tåler et høyere kolesterolnivå, ja, ikke bare tåler, men det er en naturlig tilstand.

Uffe Ravnskov har bl.a. skrevet denne artikkelen på sin nettside: The Cholesterol Myths, der han har noen viktige punkter:

 1. Cholesterol is not a deadly poison, but a substance vital to the cells of all mammals. There are no such things as good or bad cholesterol, but mental stress, physical activity and change of body weight may influence the level of blood cholesterol. A high cholesterol is not dangerous by itself, but may reflect an unhealthy condition, or it may be totally innocent.
 2. A high blood cholesterol is said to promote atherosclerosis and thus also coronary heart disease. But many studies have shown that people whose blood cholesterol is low become just as atherosclerotic as people whose cholesterol is high.
 3. Your body produces three to four times more cholesterol than you eat. The production of cholesterol increases when you eat little cholesterol and decreases when you eat much. This explains why the ”prudent” diet cannot lower cholesterol more than on average a few per cent.
 4. There is no evidence that too much animal fat and cholesterol in the diet promotes atherosclerosis or heart attacks. For instance, more than twenty studies have shown that people who have had a heart attack haven’t eaten more fat of any kind than other people, and degree of atherosclerosis at autopsy is unrelated with the diet.

Les resten av punktene i artikkelen.

Noen ganger bør man tenke seg godt om før man starter medisinering. Det finnes også lett tilgjengelig og god informasjon på Internett. Til tider kan det være helt nødvendig, men start ikke opp i blind tillit til din lege, som ofte kan være godt indoktrinert av legemiddelindustrien. Legemiddelselskapene er store og privateide selskaper, og deres største og fremste mål er å jobbe for en positiv bunnlinje. Det siste spørsmålet VOF stiller i sitt innlegg bør alle stille:

Er det ikke på tide å behandle de virkelige årsakene til for tidlig død av hjerte- og karsykdommer og andre sykdommer?

Til slutt vil jeg også nevne Ravnskovs artikkel om hvorvidt kolesterol kan være bra for deg:

The benefits of high cholesterol

2 kommentarer til “Nye “supermedisiner” på vei!”

 1. Takk for noen en god presentasjon av en svært viktig sak, Ingrid! Det er med kolesterol som med alt annet vi har blitt bombardert med advarsler om de siste tiårene. Alt viser seg før eller senere å være det motsatte av sannheten. Jeg lurer på hvor mye sykdom, lidelse og død norske ernæringseksperter har påført norske innbyggere de tiårene jeg har levd? Heldigvis begynner mange mennesker å bli klar over dette med de forferdelige ernæringsrådene vi har druknet i gjennom statlig propaganda. Kanskje det finnes et lys i enden av den mørke tunnelen?

  1. Jeg håper virkelig at det finnes et lys i enden av den mørke tunnelen, problemet er bare at tunnelen er så altfor lang, og folk går seg bort på veien.
   Bortsett fra omvendte kostråd fra myndighetene (kanskje det er en årsak), har legemiddelindustrien tatt over kontrollen av folks helse. Om det ikke allerede finnes et problem, kan det alltid skapes et. Det viser seg jo nå at mye av den svært tidlige diagnostiseringen av f.eks. kreft skaper flere pasienter, mens det også viser seg at mange av tilfellene faktisk vil gå over av seg selv. Men jeg forstår også folks redsel for kreft, for de skremmes jo stadig vekk. Jeg tror det viktigste folk kan gjøre, er å spise mat som er riktig for kroppen, i passende mengder, og sørge for et riktig inntak av vitaminer og mineraler som kroppen trenger. Mye av dette finnes i maten vår, dersom vi velger riktig mat. Ferdigprodukter burde bannlyses, på lik linje med f.eks. McDonald’s.
   I år har vi ikke det vi kaller en en sommer, med andre ord lite sol. Sol er viktig, for det bygger opp vårt lager av D-vitaminer, noe folk ofte går svært tomme for i løpet av vinteren. Solkrem med høy faktor (anbefalt av myndighetene) hindrer kroppen i å ta opp de viktige D-vitaminene. Kanskje burde vi bli flinkere til å sole oss en halvtimes tid de dagene det er mulig uten solbeskyttelse, slik at sola kan gjøre sin jobb? Noen ganger lurer jeg på om rådene fra myndighetene bygger på råd fra legemiddelindustrien? Det er viktig alltid å ha et voksende kundegrunnlag … riktige bunntall er viktigere enn noe som helst annet. Folk er jo bare brukere/kunder, ikke enkeltmennesker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.