Hva slags laks ønsker DU å spise?

“Oslo By”, v/Joacim Lund, har i dag en interessant artikkel om hva slags laks folk foretrekker å spise. Villaks er vanskelig å få tak i fra våre butikkers etter hvert så innsnevrede merke- og varemangfold, der laks er laks, mel er mel og melk er melk, og voldsom sprøyting av grønnsaker ikke spiller noen rolle. Allikevel er det flere og flere kunder som ønsker seg mer spiseverdig mat, og vi får håpe de få butikk-kjedene vi har i Norge til slutt vil lytte til sine kunder. Det er ikke bøndenes vilje til å produsere kvalitet det står på.

Tilbake til “Oslo By”. De har tatt under kniven “Kjerringa mot strømmen”, vår fiskeriminister som svømmer i motsatt retning av hva flere og flere ønsker i dag.

    “Det begynner å gå opp for oss hvilken bedriten næring lakseoppdrett er. Fisken stappes i overfylte merder og pådrar seg lidelser utløst av stress og dårlig vannkvalitet. Lakselus behandles med kjemikalier. Fôret blir produsert av billig soya fraktet fra Sør-Amerika, fisk fra den tredje verden og tonnevis av medisiner. Minst en million laks rømmer hvert år, noen ganger med god hjelp fra forsikringskåte oppdrettere.

    Dette er bare noen av årsakene til at interessen for økologisk laks eksploderer, både her og i gigantmarkeder som Tyskland og Frankrike.

    Økologisk laks får fôr laget av avskjær fra bærekraftig fiske. Fôrspillet er mindre, avlusningen skjer med leppefisk, og ikke minst har laksen nesten tre ganger bedre plass i merdene. Gevinstene blir verdsatt, og åpner muligheter for god, bærekraftig business.

    Denne uken sendte fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) et forslag ut på høring. Hun vil ikke ha færre laks i merdene. Tvert imot foreslår hun å stappe inn enda flere. Men hvorfor?”

Personlig kjøper jeg kun økologisk fôret laks, og heldigvis ser det ut for at de fleste butikkene tilbyr dette alternativet.

Les resten av artikkelen:

Under kniven: Kjerringa mot strømmen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.