Noen trenger mindre søvn enn andre

– Det ligger i muterte gener, og avgjør hvor mye søvn du trenger. Selv har jeg alltid levd i oppfattelsen av at voksne mennesker trenger sine 8 timer med god nattesøvn – nå forstår jeg litt mer om hvorfor noen klarer seg med langt mindre. Noen har kalt det nyoppdagede genet for “Thatcher Gene”, siden Margaret Thatcher kunne klare seg med bare fire timer søvn om natten. Det er lett å se for seg hvordan dette kan påvirke parforhold der den ene har dette muterte genet mens den andre ikke har det.

Amerikanske forskere har funnet en mutasjon av genet BHLHE41, som – etter hva de mener – gir en liten andel av befolkningen nok søvn, selv om de ikke tilbringer hele natta i senga.

Forskere ved universitetet i Pennsylvania gjorde et forsøk med 100 par tvillinger, både eneggede og toeggede, der de fratok dem søvnen for 38 timer og deretter testet deres årvåkenhet hver andre time, for deretter å sjekke hvor mye søvn de trengte for å komme seg igjen.

Den største forskjellen viste seg hos et par toeggede tvillinger, der den ene hadde en variasjon kalt p.Tyr362His i sitt BHLHE41-gen, det siste var allerede antatt å være viktig for å kontrollere døgnrytmen. Tvillingen med det muterte genet trengte en times mindre søvn enn sin tvilling – kun 5 timer søvn – og gjorde færre feil på testen når han/hun ble fratatt søvn, og trengte 8, og ikke 9,5 timer til å komme seg igjen etter eksperimentet.

Det muterte genet syntes ikke å gi sin eier en dårligere kvalitet på søvnen, men regulerte den interne døgnklokka slik at de kom inn i en fordelaktig søvn – NREM, noe som er svært viktig for hukommelsen, og den kognitive og fysiske evnen til å komme seg igjen – mer effektivt enn tvillingen.

Det kan synes som om dette var et gen som både Napoleon, Leonardo og Thatcher var i besittelse av. Sistnevnte var kjent for å klare seg med fire timers søvn om natten.

Les hele artikkelen, og få linker til forskningen som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Sleep, på rt.com sine sider (03.08.14):

Mutant gene that allows people to need less sleep identified, scientists say

Spørsmålet jeg selv sitter igjen med, er: Hvordan har dette muterte genet oppstått hos noen men ikke andre? Kanskje genforskningen vil finne større forskjell mellom de enkelte mennesker enn hva vi hittil har trodd? Kanskje forskjellen på folk er større enn hva vi til vanlig tror? Hvor kommer dette muterte genet fra?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.