Orthorexia Nervosa

Galskap har ingen ende i våre dager, spesielt ikke dersom noen kan tjene penger på denne galskapen. Nå har USA gitt menneskeheten en ny diagnose: Orthorexia Nervosa – en ny mental forstyrrelse, rettet mot folk som ønsker å spise rein mat, naturlig mat, tilsatt så få kunstige kjemikalier som mulig i en forøvrig forurenset verden. OK, jeg kan gå med på at for noen kan det muligens bli en besettelse, men dersom de bare spiser nok til vedlikehold av kroppen, kan jeg ikke se hvordan det kan skade andre enn spesialinteressene. Det er allikevel så mange besettelser som ingen bryr seg med.

Hippokrates er kjent for å ha sagt: “La maten være din medisin, og din medisin være din mat.” Den gangen hadde de ingen kunstige sprøytemidler, og ingen genmodifisering, og noen spesialiserte seg på kunnskap om plantenes helsevirkninger. I dag har legemiddelindustrien tatt patent på de fleste planter som har en god effekt på vår helse, og gjenskaper dem i en kjemisk form som kroppen knapt kjenner igjen, og derfor ofte kan ha en negativ effekt. Men foreløpig kan de ikke nekte oss å gå ut i naturen og plukke vår egen medisin dersom vi har kunnskaper nok. Nå ser jeg at Wikipedia (engelsk, den norske nevner det ikke engang) prøver å gjøre Hippokrates’ uttrykk ugyldig. Kan det være legemiddelindustriens lange finger som har vært ute for å redigere? Det ville i så fall ikke være første gang. Det er ikke meningen at vi i dag skal se på naturen og dens vekster som medisin, medisin er noe vi skal kjøpe på apoteket, helst gjennom legens resepter. Det er jo ingen som tjener på at vi gratis plukker vår medisin i naturen! I dag kalles naturens egen medisin for alternativ medisin, mens kjemikaliene som legemiddelindustrien produserer kalles medisin. Er det noe som helst som ikke er snudd på hodet i vår tid?

Vel, tilbake til den nye diagnosen for folk som mener at naturen vet bedre enn en kjemiindustri som kun er ute etter å tjene penger.

Flere og flere spør etter økologisk mat i dag, faktisk etter hvert så mange at noen har funnet at de må gjøre noe for å få en slutt på dette tullet. Vi har også sett hvordan protestene mot genmodifiserte produkter (GMO) har økt, og mange land har lagt ned totalforbud mot slike produkter – til stor irritasjon for selskaper som f.eks. Monsanto. I USA har folk forlangt merking av GMO-produkter, og det er et svært uønsket krav som det kriges mot med absolutt alle midler.

Så hvorfor ikke like godt sette en nedverdigende diagnose på folk som ønsker å spise sunn mat? Få dem til å virke unormale, for hvem ønsker vel å være unormal i en verden der alle skal være like og mene likt? Vi vil nok få se hvordan disse som står bak diagnosen vil få all den støtten de trenger i massemediene. Helst vil de vel ha oss tilbake til fastfood, hvetemel og sukker og å elske GMO-produkter og kjemikalier.

Så vær beredt – dersom du er et menneske som føler deg bedre etter at du har lagt om til en sunnere diett, kan du snart regne med å få den mentale forstyrrelsesdiagnosen “Orthorexia Nervosa”.

Spis sunt mens det fremdeles er lovlig! 😉

Det nye begrepet for mental lidelse har fått mye oppmerksomhet på Internett, det er bare å gjøre et søk.
Orthorexia Nervosa
Da jeg søkte i dag, kom det opp 133.000 resultater.

Til og med den norske Wikipedia, som vanligvis ligger etter, har fått det med seg (legg merke til hvilke ord og uttrykk de velger):

Ortoreksi

Hippocrates på engelsk Wikipedia

Den artikkelen som endelig fikk meg til å nevne dette fenomenet, er denne:
Orthorexia Nervosa – New mental disorder aimed at people who insist on eating a clean diet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.