Sannhet og løgn

Sannhet er fortsatt et tillatt ord, selv med omskrivninger, og selv om det gjerne byttes ut med ordet “virkelighet”, som slett ikke behøver å bety “sannhet”. Man kan leve i en virkelighet som er en løgn.

Ordet løgn derimot, blir sortert på en helt annen måte. Når vi vanlige mennesker kommer med en løgn, så kan vi, med visse forbehold, fortsatt kalle det en løgn. Men når våre ledere kommer med en løgn, må det omskrives, for selvsagt kan vi ikke kalle våre ledere for løgnere! Når det gjelder lederes løgner, kan man muligens strekke seg så langt som til å si at “det var en liten omgåelse av sannheten”. Det gir jo inntrykk av at det i hovedsak må ha vært sannhet.

Sannhetssøkeren er løgnerens verste fiende.

De fleste er egentlig klar over at “eliten” kommer med usannheter, altså er løgnere, men aksepterer at det er slik, og derfor er de ufarlige. Eliten bryr seg katta om “flokkdyrene”, de som villig flyter med strømmen, de som allerede tror det som er ønsket at de skal tro. Det er individualistene de er redde for. Individualistene har evnen til selvstendig tanke, og er derfor vanskeligere å manipulere. Sannhet er løgnens største fiende.

I dag, nå som det synes som om vår “elite” styrer oss inn i en ny verdenskrig, synes jeg dette ordtaket passer bra:

I en krig er sannheten det første offeret.
In war, truth is the first casualty.

Noen sier at dette første gang ble sagt av Aeschylus  for ca. 2500 år siden. Om det er sant eller ikke, vet jeg ikke, men det har i så fall blitt gjentatt av mange i ettertid. Wikiquote nevner dette sitatet i avsnittet “Misattributed” i artikkelen om Aeschylus  – og nevner flere som har sagt det samme. Sannsynligvis er det tusenvis av mennesker som har innsett nettopp dette til alle tider. I tiden fram mot en krig blir vi overlesset med løgner, men siden løgn er et fy-ord på høyere nivåer, byttes det ut med ordet “propaganda”, det virker litt mindre farlig. Vi ser det oftere og oftere i den spennende tiden vi er inne i nå. Massemediene er sannhetens fiender.

Hvorfor skriver jeg om dette? Livet er fullt av tilfeldigheter, og opplysninger strømmer forbi i stadig raskere tempo. Noen ganger fanger man opp opplysningene, andre ganger strømmer de usette forbi. Jeg fanget opp en opplysning, og ser akkurat nå på en film lagd av Danny Schechter , som vant to Emmy-priser da han var tv-produsent for ABC 20/20. Han ble etter hvert en sterk kritiker av medienes nyhetsdekninger, spesielt når det kom til dekningen av krig. Tittelen på en av bøkene han skrev sier det med få ord, “The More You Watch, the Less You Know”. I videoen nedenfor nevner han sitatet ovenfor om at sannheten er krigens første offer, og derfor ble dette innlegget laget. På Wikipedia-siden kan man se en liste over hans produksjoner, og man forstår at han gjennomskuet bedraget og nektet å være en del av løgnen. Dessverre døde han av kreft for to dager siden. For å ære et ærlig og sannhetssøkende menneske vil jeg finne ut litt mer om hans arbeider.

Her er videoen jeg ser på nå, “Weapons of Mass Deception”.

Det er skrevet en bra artikkel om ord, ordenes betydning og løgn i denne artikkelen (les også kommentarene):

– Kontrollerer du betydningen av ord, kontrollerer du menneskene som må bruke dem

9 kommentarer til “Sannhet og løgn”

 1. Som Orwell skrev:

  “In a time of universal deceit – telling the truth is a revolutionary act.”

 2. Finder ikke rette kategori: Min første tanke var å oppfordre jenter/ kvinder til kun at være utendørs i nødvendige ærend så lenge (islag) vannet på bakken fryser. Noen kan snuble og falle over dem.

  Denne er sikkert mere på sin plads.

  Sannhet og løgn
  Når vi vanlige mennesker kommer med en løgn, så kan vi, med visse forbehold, fortsatt kalle det en løgn. Men når våre ledere kommer med en løgn, må det omskrives, for selvsagt kan vi ikke kalle våre ledere for løgnere! Når det gjelder lederes løgner, kan man muligens strekke seg så langt som til å si at «det var en liten omgåelse av sannheten».

  A Saudi millionaire has been cleared of raping a teenager after claiming he might have accidentally penetrated the 18-year-old when he tripped and fell on her

  http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/millionaire-businessman-cleared-raping-teenager-7018414

  1. I slike påstand-mot-påstand saker er det virkelig vanskelig å vite noe som helst med sikkerhet. Men denne saken stinker det av. Denne wahhabisten hadde nok ikke sluppet unna så enkelt dersom han hadde vært en ganske alminnelig mann. Jeg tror aldri jeg har sett en mer tåpelig forklaring enn hva denne fyren kom med. Så egentlig er det vel en sak som viser hvor viktig det er å være rik nok, da slipper man unna med det meste. I England ser vi jo stadig hvordan etterforskningen av saker rundt pedofiliringer bestående av mektige og velstående menn, og kvinner, bare stopper opp og blir henlagt. Unge jenter må lære seg å være forsiktigere med hvem de omgås. Men fornuft er kanskje ikke den sterkeste egenskapen i en ungdom som koker over av hormoner og ønsker å utfordre livet.

 3. Jeg har ikke fulgt med på den saken om ereksjonen og fallet, men påstår de at en mann gikk rundt med en ereksjon utenfor benklærne, at han ved en tilfeldighet snublet mens han suste rundt, muligens grunnet blodmangel i det andre hodet, falt over en liggende og sprikende kvinne uten undertøy, og at den svisjet smokk på plass? Da hadde han flaks, for jeg tror det ville gjort jævlig vondt når den traff asfalten.

  1. Takk for hyggelig hilsen, Spiren – og en riktig god jul til deg også 🙂
   Fint og svært sant sitat fra Mahatma Gandhi. Siden det er lite sannhet i politikk, kan den vel heller ikke være rettferdig 😉

  1. Dette er et stadig tilbakevendende spørsmål: Hva er sannhet? Her er mitt enkleste svar:
   Når en voksen – eller et barn – forteller noe de selv vet er løgn, da forteller de selvsagt ikke sannheten, og de vet det. Det kan være lett å avsløre hos et barn, men veldig vanskelig hos de som er erfarne løgnere.
   Så har vi sannheter som at 2 + 2 = 4 i rene tallverdier, men det blir jo litt merkelig om man legger sammen 2 høyblokker og 2 mandler. Noen ganger kan man ha så stor tro og tillit til noe at man lager en sannhet ut av det for seg selv, selv om det ikke vitenskapelig kan bevises å være sannhet. Når det kommer til overbevisninger blir sannhet et temmelig åpent begrep. Og våre tanker er heldigvis foreløpig tollfrie, så vi kan lyve så mye vi vil for oss selv 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.