Takk til en president

For en gangs skyld vil jeg si takk til en president, og ikke en hvilken som helst politiker, men en folkets mann og en mann av folket, sågar en tidligere geriljakriger Smilefjes

Uruguays president gjennom fem år, Jose “Pepe” Mujica, går nå av i en alder av 79 år. Han har evnet å løfte sitt folk i løpet av disse årene. Han har blitt populær også blant folk rundt i verden, som den folkets president han har vært, og det ekstremt enkle livet han har levd. Han har ikke tatt ut mer lønn enn hva han har trengt til sitt enkle levesett (10 %), resten har gått til hjelpeorganisasjoner (90 %). Hans “limousine” har vært en 1987 Volkswagen Beetle.

POLITICA-URUGUAY-MUJICA
President Mujica og hans tre-bente venn. (Reuters/Andres Stapff)

Uruguays økonomi har hatt en gjennomsnittlig årsvekst på 5,6 % etter 2005 (iflg. Verdensbanken). De har fortsatt å senke sin gjeld (debt-to-GDP ratio) fra 100 % i 2003 til 60 % i 2014. For ti år siden levde ca. 39 % av Uruguays befolkning under fattigdomsgrensen, det er nå bragt ned til under 11 %. Ekstrem fattigdom er redusert fra 5 % til kun 0,5 %.

Hadde jeg bare hatt en hatt ville det vært på plass å løfte den i respekt.

Takk til Mujica for at han viste oss at det faktisk går an å tenke på folkets beste 🙂

mujica1
Mujica foran sin garasje med sin 1987modell Folkevogn. I fjor takket han nei til et tilbud fra en arabisk sheik på 1 mill. dollar for denne bilen. (Reuters/Andres Stapff)

Med takk til nettsiden RT.
Ex-guerrilla, pot-legalizing, champion of the poor president: Uruguay’s Mujica steps down

Én kommentar til “Takk til en president”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.